Anrika herrgårdsdrömmen Wirsbo nu ute till försäljning

PRESSMEDDELANDE
2021-06-07

Anrika herrgårdsdrömmen Wirsbo nu ute till försäljning

Med anor från 1500-talet finns nu möjlighet att förvärva anrika Wirsbo herrgård och tillhörande Ridcenter. Vackra Wirsbo herrgård tornar upp sig likt en sagodröm i det västmanländska landskapet strax utanför Västerås. 

Vackert beläget vid Virsbosjön och inbäddad av en lummig herrgårdspark stoltserar herrgården i den lilla bruksorten Virsbo. Likt ur en Törnrosasömn har den vaknat till liv genom den varsamma renovering nuvarande ägare satsat på de senaste åren där fokus har varit att bevara denna historiska skatt. Varje rum ger en glimt av en svunnen tid, men i dag har de alla de bekvämligheter man kan önska. Gammalt har restaurerats och modernt har lagts till.

Herrgården tar med oss på en resa genom sekler. Varje hörn bär sin egen historia som sträcker sig tillbaka ända till 1500-talet då Pontus De la Gardie, gift med Sofia Gyllenhjelm, dotter till Johan III och Katarina Hansdotter, fick gården Hwirtsboda av Johan III. Deras son Johan Pontusson De la Gardie var en svensk friherre och grundare av Wirsbo Bruk.

Nuvarande ägare har bedrivit högklassig hotell- och restaurangverksamhet i herrgården. Här kan man husera i vad som en gång var vardera Herman Lagercrantz och Oscar II:s sovrum och strosa genom de vackra ruinerna vid herrgårdens orangeri eller korsa den romantiska ”Kungsbryggan” som uppfördes speciellt för Gustav III.
Inne i herrgården finns föremål med en långt äldre historia än själva byggnaden. I biblioteket täcks hela innerväggen av en 1600-tals gobeläng. Det finns 18 kakelugnar i byggnaden, vilka med sina olika motiv och färger ger en charmig utsmyckning och som även tas upp i dekorationer ovan dörrarna. Delar av väggar, tak och vissa tapeter är handmålade av Axel Hörlin.

”- Det hela började med att jag åkte hit på ridkurs och blev upp över öronen förälskad i stället, säger nuvarande ägare Marilyn Bellman. Det visade sig att herrgården var till salu och jag tvekade aldrig utan bestämde mig för att slå till. Jag har låtit en omfattande renovering pågå sedan dess. Allt har gjorts, från småsaker som täcken och kuddar inne på herrgården, till fastighetsrenovering där bara tidstypiska material och tekniker använts. Ridcentret, som idag håller mycket hög klass, har också fått en rejäl restaurering och modernisering. Jag har satsat på att skapa en miljö där inget lämnats till slupen och vi har blivit ett superpopulärt resmål för både hotellgäster och ryttare från hela landet som kommer hit för att ta del av våra ridkurser”, fortsätter Marilyn.

Helheten som Wirsbo Herrgård och Ridcenter erbjuder är unik, herrgården om nästan 2000 kvm boarea tillsammans med stallarna, tillhörande jakträtt på fastighetens 66 ha skogsmark med gott om småvilt och ett kanonläge med närhet till Stockholm gör det hela till en perfekt plats.

Ägaren har nu bestämt sig för att sälja herrgården med tillhörande verksamheter.
Försäljningsprocessen handhas av Paulmarken Holmberg som är huvudansvariga för processen och ansvarig för försäljningen av verksamheterna tillsammans med Valåsens Advokatbyrå som är ansvarig för försäljningen av fastigheterna. 

För mer information om Wirsbo Herrgård: www.paulmarkenholmberg.se/wirsbo

För ytterligare information kontakta:
Therese Paulmarken
VD & Partner, PAULMARKEN HOLMBERG AB
therese.paulmarken@paulmarkenholmberg.se
070-7307811

Paulmarken Holmberg tillhandahåller expertis och oberoende rådgivning inom corporate finance och affärsutveckling. Från våra kontor i Stockholm och Örebro når vi en kundkrets över hela Sverige och vår klientbas innefattar aktörer inom alla områden såsom industrialister, entreprenöriella verksamheter, private equity och startups. När Du väljer oss som partner ser vi det som ett förtroendeuppdrag och vår uppgift är att optimera transaktionsprocessen och skapa bästa förutsättningar för Dig och Din affär. För ytterligare information besök www.paulmarkenholmberg.se